A bejelentett és kivizsgált élelmiszer-mérgezések és -fertőzések nyilvántartása, azok adatainak rendszeres értékelése és közzététele |
A takarmány forgalomba hozatalának az etethetőségi, felhasználhatósági vagy minőségmegőrzési idő lejárta utáni engedélyezése |
Élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabása |
Élelmiszerlánc-felügyeleti bírság kiszabása (fellebbezési eljárás) |
A vetőmag, a szaporító- és ültetvényanyag előállításnak és forgalomba hozatalának, valamint az egyéb szemleköteles növények termő-, tároló-, berakó-, feladó- és forgalmazó helyeinek ellenőrzése (fellebbezési eljárás) |
A bejelentett és kivizsgált élelmiszer-mérgezések és -fertőzések nyilvántartása, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal részére - értékelés és közzététel céljából - történő megküldése |
A földhasználók belterületi parlagfű-mentesítési kötelezettségének ellenőrzése, közérdekű védekezés elrendelése |
A földhasználók belterületi parlagfű-mentesítési kötelezettségének ellenőrzése, közérdekű védekezés elrendelése (fellebbezési eljárás) |
A földhasználók külterületi parlagfű-mentesítési kötelezettségének ellenőrzése, közérdekű védekezés elrendelése |
A földhasználók külterületi parlagfű-mentesítési kötelezettségének ellenőrzése, közérdekű védekezés elrendelése (fellebbezési eljárás) |
A földrajzi árujelzővel ellátott termék meg nem felelése esetén intézkedés |
A gazdasági szereplő által kezdeményezett, a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási követelmények szerinti tanúsító szervezet ellenőrzési és tanúsítási feladatainak ellátásával kapcsolatos bejelentések és panaszok kivizsgálása |
A géntechnológiával módosított szervezetek előállításának és forgalomba hozatalának, valamint a géntechnológiával módosított összetevőt tartalmazó termékek ellenőrzése |
A gombamérgezésre gyanús eset klinikai diagnózisának felállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatok elvégeztetéséről vagy elvégzéséről gondoskodás gombavizsgálati referencialaboratórium igénybevételével |
A gombaszakellenőrök nyilvántartásának vezetése |
A határállomásokon történő növény-egészségügyi-, áru okirat-ellenőrzés, azonosságvizsgálat, fizikális ellenőrzése és mintavétel (fellebbezési eljárás) |
A határkirendeltségtől eltérő helyen történő növényegészségügyi ellenőrzés (fellebbezési eljárás) |
A hőkezelés és fa-csomagolóanyag gyártási tevékenység végzésének ellenőrzése (fellebbezési eljárás) |
A hosszú távú Nemzeti Pálinkastratégia kidolgozása |
A járványügyi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírások betartásának ellenőrzése az élelmiszerek termelésének, előállításának, feldolgozásának, tárolásának, szállításának és forgalomba hozatalának bármely szakaszában, illetve az ennek során közreműködő személyekre vonatkozó egészségügyi alkalmassági és higiénés előírások betartásának ellenőrzése |
A kender THC tartalmának laboratóriumi vizsgálata a területalapú támogatás igénylése esetén a helyszíni ellenőrzés során vett mintákból |
A közétkeztetést nem végző vendéglátó-ipari létesítmények kérelemre történő minősítése |
A közétkeztetést végző létesítmények élelmiszer-higiéniai, élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontok értékelése alapján történő minősítése |
A közfeladataival kapcsolatos hazai és európai uniós jogi aktusok tervezetének, valamint a magyar álláspontra vonatkozó javaslat tétele |
A közfogyasztásra, illetve az egyéb okból levágott (elejtett, kifogott, gyűjtött) állatok húsvizsgálatáta |